Normal_babyhapje

Kinderartsen van ziekenhuis Gelderse Vallei gaan samen met het VUmc en Wageningen University onderzoek doen naar het effect van vaste voeding bij te vroeg geboren kinderen en het eventuele overgewicht als gevolg op tweejarige leeftijd. Ongeveer zeshonderd kinderen doe mee aan het onderzoek in twaalf verschillende ziekenhuizen. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Voor ouders zijn er nog geen richtlijnen waar zij zich aan vast kunnen houden als het gaat om vaste voeding bij prematuur geboren kindjes. Er is dan ook vrij weinig bekend over het effect van vaste voeding bij deze kinderen. Daarom gaan de kinderartsen uitzoeken wat de effecten van vaste voeding zijn op korte en op lange termijn.

De zogenoemde lepel-studie SPOON (Solid food in Preterm infants an the effect On Obesity in the Netherlands), verdeeld te vroeg geboren kinderen die deelnemen aan het onderzoek in twee groepen. De eerste groep ouders start twaalf weken na de uitgerekende datum met vaste voeding en de tweede groep ouders geeft hun kind zeventien weken na de uitgerekende datum hun eerst hapje. Vervolgens worden de deelnemende kinderen twee jaar lang onderzocht, waarbij op diverse momenten de lengte en het gewicht worden vastgelegd.

Dit onderzoek moet ervoor zorgen dat er een gedegen richtlijn komt voor ouders die op een gegeven moment willen starten met het geven van vaste voeding aan hun vroeg geboren kind. Naast de Gelderse Vallei en het VUmc doen de volgende ziekenhuizen mee aan het onderzoek: Amphia Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Meander Medisch Centrum, medisch Spectrum Twente, OLVG Oost, en OLVG West, Rijnstate, Tergooi en VieCuri. 

Door: Redactie Nationale Zorggids