Normal_luchtvervuiling

Uit onderzoek van Zweedse en Amerikaanse onderzoekers blijkt dat luchtvervuiling ook schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. In 2010 kwamen ongeveer 2,7 miljoen baby’s te vroeg ter wereld door vervuilde lucht. Naast vroeggeboorte leidt het mogelijk ook tot ernstige ontwikkelingsproblemen. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Zo’n vier tot vijf procent van de in totaal 14,9 miljoen te vroeg geboren kinderen in 2015 is afkomstig uit Europa. “Deze studie toont aan dat luchtvervuiling niet alleen schadelijk is voor mensen die de lucht rechtstreeks inademen, maar ook de baby’s ernstig kan schaden”, aldus Chris Malley, onderzoeker verbonden aan de Universiteit van New York.

Vroeggeboortes die een gevolg zijn van luchtvervuiling leiden niet alleen tot sterfte onder vroeggeboren kinderen, maar door fijnstof ondervinden premature kinderen ook later in hun leven nog meer problemen. Hoewel de exacte impact van fijnstof op de zwangerschap nog niet is vastgesteld, blijkt uit eerder onderzoek wel dat zelfs lage concentraties ervan de kans op ontstekingen in de baarmoeder vergroot. 

Door: Redactie Nationale Zorggids