Normal_sex_bed_seks_isabella_

Vruchtbaarheidsexpert Petra de Sutter en gynaecoloog Jesper Smeek vinden dat stellen vaker seks moeten hebben om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook het loslaten van stress rondom een kinderwens helpt stellen sneller zwanger te worden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“Mensen kunnen denken dat de wereld maakbaar is. We willen zwanger worden en liever gisteren dan vandaag. Maar zwanger worden kost tijd. Sommige stellen vrijen een keertje tijdens de eisprong. Maar het is moeilijk de vruchtbare dagen precies te bepalen”, zegt Smeenk, verbonden aan het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Daarom helpt het om vaker seks te hebben.

Tevens is het lastig om te voldoen aan de verwachtingen van naasten die constant zinspelen op een eventuele zwangerschap. Volgens Smeenk maakt dit het alleen maar moeilijk voor stellen om zwanger te worden. Door de stress die hierbij komt kijken, wordt seks vervelend en vooral een verplichting om zo snel mogelijk zwanger te worden.

Een deel van de stellen die na een jaar nog niet zwanger is, gaat naar de huisarts om vervolgens doorverwezen te worden naar de gynaecoloog. Soms helpen adviezen zoals aanpassingen in de leefstijl al. Maar, stelt de Sutter, stellen met echte vruchtbaarheidsproblemen behoeven de aandacht. Want er zijn mannen en vrouwen die kampen met echte lichamelijke problemen, waarbij behandeling nodig is. Echter kloppen deze stellen in de helft van de tijd niet aan bij een vruchtbaarheidskliniek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids