Normal_tergooiziekenhuizen_hilversum__logo

De ouders van de in 2013 overleden baby Charlotte strijden al jaren om de waarheid. Hun dochter overleed een dag na de bevalling in één van de Tergooi ziekenhuizen aan een acute en totale loslating van de placenta zonder voortekenen. Tenminste, dat zegt het ziekenhuis. De familie Van Eck gelooft dat niet, want dan was Charlotte levenloos ter wereld gekomen. Ze vermoeden dat het ziekenhuis de calamiteit in de doofpot probeert te stoppen. Dat meldt NH Nieuws op basis van berichtgeving van het Parool.

Het meisje komt in 2013 via een spoedkeizersnede ter wereld, nadat plotseling complicaties optraden. Hoewel een gynaecoloog die niet bij de operatie aanwezig was beweert dat het om een acute en totale loslating van de placenta gaat, denken Charlottes’ ouders dat er iets anders aan de hand is. Zij zijn inmiddels al bijna vier jaar bezig de waarheid te achterhalen.

Nadat een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) wordt afgewezen, schakelen de Van Ecks’ experts in. Volgens een hoogleraar verloskunde voerde het ziekenhuis de spoedkeizersnede drie kwartier te laat uit. De gynaecoloog die de operatie moest uitvoeren was op dat moment bezig met een andere operatie.

“Charlotte was een sterke baby die vocht voor haar leven. Dat Tergooi zo nadrukkelijk kiest voor een acute en totale loslating van de placenta, roept de verdenking op dat vanaf het begin wordt ingezet op ‘dit moeten we gladstrijken’”, aldus de Van Ecks’. Voordat deze doodsoorzaak officieel op papier stond, gaf het ziekenhuis een andere verklaring, namelijk geen. Ze konden geen oorzaak vinden. Pas later toen een gynaecoloog, die niet verantwoordelijk was voor de operatie, belde met de patholoog werd acute en totale loslating van de placenta de officiële doodsoorzaak.

Door: Redactie Nationale Zorggids