Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Nederlandse ouders wachten steeds langer met het afklemmen van de navelstreng. Zij willen dat de hartslag van de baby niet meer voelbaar is in de streng bij het afklemmen. Een nieuw advies uit Amerika luidt dat de navelstreng na 30 tot 60 seconden wordt afgeklemd, terwijl het in Westerse landen normaal is omdat na ongeveer 10 seconden al te doen. In de huidige Nederlandse richtlijnen staat niets over later afklemmen. Dat meldt RTL Nieuws.

Laat afklemmen, ook wel afnavelen genoemd, komt eigenlijk alleen maar voor bij premature kindjes en kinderen in derdewereldlanden, zegt gynaecoloog Anneke Kwee van de NVOG. Door laat af te navelen wordt de bloedstroom van de placenta naar het kindje bevordert. Dit zorgt voor meer bloedlichaampjes en helpt bloedarmoede tegengaan. Kinderen in derdewereldlanden en premature baby’s hebben hier vaker last van.

Gezonde kinderen kunnen ook baat hebben bij laat afklemmen, maar er kleven ook nadelen aan. De kans bestaat dat er meer kinderen geel gaan zien, wat leidt tot extra behandeling. “In de huidige Nederlandse richtlijn staat dat er geen voorkeur is voor vroeg of laat afnavelen. Wellicht moeten we die richtlijn nu weer eens tegen het licht houden, de oude stamt uit november 2013”, aldus Kwee. 

Door: Redactie Nationale Zorggids