Normal_zwanger_buik

Onlangs opende Annature Geboortezorg haar deuren. Annature Geboortezorg is een samenwerkingsverband tussen het Amphia Ziekenhuis in Breda en dertien verloskundigenpraktijken uit de regio. Het doel van de samenwerking is zo min mogelijk onbekende handen aan het bed van de zwangere of bevallende vrouw. Dat meldt Omroep Brabant.

Vrouwen bouwen tijdens hun zwangerschap een relatie op met hun verloskundige. Maar als er plotseling iets mis gaat en je met spoed naar het ziekenhuis moet, staan er twintig onbekenden aan het bed. Annature Geboortezorg wil dat voorkomen middels intensieve samenwerking.

Dit betekent dat er één en ander verandert voor de zwangere vrouwe in de regio Breda, gemerkt of ongemerkt. Iedere vrouw krijgt één dossier waarin staat wie verantwoordelijk is voor de kraamzorg na de geboorte. Door de nieuwe vorm van samenwerken, bouwt de vrouw een relatie op met een vast team van verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamverzorgers. 

Afgelopen zomer stelde het Zorginstituut Nederland een nieuwe Zorgstandaard Integrale Geboortezorg vast. De richtlijn verplicht gynaecologen, verloskundigen en andere zorgverleners tot intensievere samenwerking bij iedere zwangerschap. Concreet komt het erop neer dat elke zwangere tijdens de zwangerschap een ‘coördinerend zorgverlener’ krijgt toegewezen als aanspreekpunt voor de aanstaande moeder. Samen stellen ze een individueel geboorteplan op die inzichtelijk is voor alle partijen. Het integrale tarief, een onderdeel van de zorgstandaard, is sinds 2017 beschikbaar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids