Normal_zwanger__ouders__baby__in_verwachting

Zwangere vrouwen die langdurig foliumzuur slikken, vergroten de kans op obesitas bij hun kind. Dit zegt biomedisch wetenschapper Sarah Pauwels die samen met de KU Leuven en UZ Leuven de voedings- en leefgewoontes van 150 zwangere vrouwen onderzocht. Ook vaders spelen bij de conceptie een rol in het eventuele overgewicht van hun kind. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Vrouwen met een zwangerschapswens worden aangeraden dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken, bovenop de normale dosis die zij via hun eten binnenkrijgen. De Nederlandse richtlijnen raden vrouwen aan om hier vier weken voor de mogelijke bevruchting mee te beginnen tot na de tiende week van de zwangerschap. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Hoewel altijd werd aangenomen dat foliumzuur niet schadelijk is, hoe lang je het ook slikt, trekt Pauwels naar aanleiding van haar onderzoek een andere conclusie. Ze raadt vrouwen dan ook aan om enkel foliumzuur te slikken zolang dat nodig is, maar niet langer dan zes maanden achter elkaar. Te veel foliumzuur vergroot de kans op obesitas bij het kind.

Ook de leefstijl en voedingsgewoonten van de vrouw zijn onder de loep genomen. Pauwels stelt dat voeding vooral belangrijk is in de eerste paar weken van de zwangerschap. “Op dat moment wordt het methylatiepatroon van de foetus gevormd. We raden iedereen met een kinderwens dan ook aan om zo vroeg mogelijk gezond en evenwichtig te eten, en de richtlijnen van de actieve voedingsdriehoek te volgen”, aldus Pauwels. Slechte eetgewoontes aanpassen na de zwangerschap is niet genoeg.

Toekomstige vaders geven via hun spermacellen een deel van hun dna door. Mannen die gedurende de ontwikkeling van deze cellen (drie maanden) ongezond leven, geven dit via het dna door aan hun ongeboren kind. Pauwels durft echter niet met zekerheid te stellen dat kinderen hierdoor daadwerkelijk obesitas ontwikkelen, daarvoor is nader onderzoek nodig. Voor dit onderzoek volgde ze de kinderen in hun eerste levensjaar. Om de ontwikkeling van overgewicht vast te kunnen stellen, moeten de kinderen langer gevolgd worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids