Normal_baby6

Ouders die binnenkort een tweede baby verwelkomen, kunnen de reactie van hun eerste kind al inschatten door een levensechte pop te gebruiken. Psychologe Nóra Szabó stelt dat als het kind boos wordt op de pop, dat het kind waarschijnlijk ook negatieve gevoelens voor de baby zou vertonen. Een goede voorbereiding is volgens Szabó dan ook essentieel om de overgang goed te laten verlopen. Dit meldt Trouw. 

Dat de komst van een nieuwe baby een ingrijpende verandering is voor het oudste kind, is vanzelfsprekend. Maar door de oefenen met de pop kan een beter beeld geschetst worden van de situatie en of er specifieke voorbereiding nodig is. Zo zijn er kinderen die letterlijk zeggen dat ze de ‘baby’ stom vinden, of ze doen de pop pijn. Ouders kunnen hierop anticiperen en werken aan een betere overgang voordat de baby geboren is.

“De eerste periode, met veel visite en cadeaus, is lastig voor peuters”, stelt opvoedkundige Tamar de Vos. Zij stelt ouders voor om hun oudere kind zoveel mogelijk te betrekken bij de baby. Dat kan door hem of haar kleren uit de kast te laten pakken, of door te helpen bij het wassen van de baby. “Ook al gaat het onhandig, baby’s zijn steviger dan je denkt.” Daarnaast kan het ook verstandig zijn om te vertellen dat de baby veel gaat slapen en huilen, en dat dat normaal is.

De Vos stelt dat het verstandig is om op tijd te beginnen met de overgang. “Als de oudste een andere kamer of bed krijgt, zeg dan liever ruim van te voren dat ze toe is aan een groter bed.” Dit zou er anders in kunnen resulteren dat het kind het gevoel krijgt dat het alles moet afstaan aan de baby. 

Door: Redactie Nationale Zorggids