Normal_kinderbidon_bidon_drinkfles_flesje

Door een groep koolhydraten genaamd galacto-oligosachariden toe te voegen aan flesvoeding wordt de darmflora van een baby even goed gestimuleerd als bij het drinken van moedermelk. Dit hebben onderzoekers verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) ontdekt. Dankzij de vondst kunnen fabrikanten de voedingswaarde van babyvoeding vergroten. De universiteit heeft de ontdekking gepatenteerd. Dat meldt de RuG.

Normaal gesproken stimuleert flesvoeding de darmbacteriën van de baby minder goed dan melk die het kindje rechtstreeks van zijn moeder krijgt. Eerder was al vastgesteld dat een mengsel van moedermelk en oligosachariden in de flesvoeding de werking van de darmflora verbetert. Dit is echt een duur en moeilijk proces. Door een goedkopere groep koolhydraten (de galacto-oligosachariden (GOS)) eraan toe te voegen, komen fabrikanten van babyvoeding tot eenzelfde effect.

“Waarom die beide mengsels van koolhydraten hetzelfde effect hebben was onbekend. Daarom hebben wij besloten dat uit te zoeken”, zegt hoofdonderzoeker Alicia Lammerts van Bueren. GOS lijkt effect te hebben op de activatie van de slijmstoffen (mucine). “Wij denken dat zowel HMO als GOS dit mucine netwerk activeren en zo bacteriën helpen te groeien, omdat ze dan het mucine uit darmslijm kunnen gebruiken als voeding.” Er is een specifiek GOS-moleculen die het mucine netwerk activeren. Hiervoor heeft de RuG een patent aangevraagd. Inmiddels hebben verschillende flesvoeding-producenten aangegeven het koolhydratenmengsel te willen testen.

Door: Redactie Nationale Zorggids