Normal_thermometer_koorts_ziek

De huidige griepepidemie duurt bijna twee keer zo lang als normaal. De epidemie die in december startte duurt nu al vijftien weken. Uit de laatste cijfers van RIVM en NIVEL blijkt dat vorige week 62 mensen op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten naar de huisarts gingen. De week ervoor waren dat er nog 10 op de 100.000 inwoners minder. Dat meldt RTL Nieuws. 

De griep wordt een epidemie genoemd als er meer dan 51 mensen op de 100.000 inwoners met griepklachten een bezoek aan de huisarts brengen. Een gemiddelde epidemie duurt zo’n acht weken. Twee jaar geleden duurde de griepepidemie in Nederland meer dan twintig weken. 

Huisartsen zagen vorige week vooral veel 65-plussers met longontsteking, maar RIVM ziet ook een daling in deze cijfers. De laatste week van februari kwamen vooral jonge kinderen tot vier jaar en ouderen naar de huisarts. Aan het eind van 2016 heerste het RS-virus, waardoor veel baby’s en jonge kinderen met (soms ernstige) griepachtige klachten in het ziekenhuis belandden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids