Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Zeker vier Nederlandse ziekenhuizen betalen hun stagiairs verloskunde niet de verplichte stagevergoeding. De Hogeschool Rotterdam en twee andere hogescholen hebben de ziekenhuizen geïnstrueerd de cao, waarin een verplichte stagevergoeding staat, niet te volgen. Zij vrezen ervoor dat er anders te weinig stageplaatsen zijn. Dat meldt Profielen, de nieuwswebsite van de Hogeschool Rotterdam. 

Verloskundestudenten die stage lopen hebben volgens de cao recht op een stagevergoeding van minstens driehonderd euro. Drie hogescholen adviseerden de ziekenhuizen sinds 2008 om deze vergoeding niet uit te keren. Hierdoor lopen veel studenten het geld waar zij recht op hebben mis.

“Een stagevergoeding is niet in het belang van de student als die daardoor geen stage kan lopen en niet kan afstuderen”, zegt Hans van der Moolen, verbonden aan de Hogeschool Rotterdam. Ziekenhuizen erkennen het probleem, want als zij een deel van hun budget uitgeven aan stagevergoeding, is er minder plek voor stagiairs. Het Franciscus Gasthuis & Vlietland gaat desondanks kijken of zij hun stagiairs toch een bepaald bedrag kunnen betalen. Het ziekenhuis zegt puur te handelen op instructies van de Hogeschool Rotterdam.

Niet alleen het Franciscus Gasthuis & Vlietland negeert op aansturen de cao, ook OLVG-West, VieCuri uit Venlo en De Academie Verloskunde Maastricht betalen hun stagiairs niets. VieCurie en de Academie Verloskunde Maastricht zijn de situatie aan het herzien. OLVG-West heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Medio februari kwamen de vier opleidingen verloskunde samen op te praten over de stagevergoeding. “De opleidingen hebben afgesproken om niet langer ziekenhuizen te adviseren géén stagevergoeding te betalen. We sluiten niet uit dat daardoor nieuwe stageproblemen ontstaan, daarover gaan we in gesprek met de ziekenhuizen, maar de opleidingen gaan zich niet meer met de uitvoering van de cao ziekenhuizen bemoeien”, aldus Van der Moolen tegen Profielen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids