Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Vrouwen krijgen na een miskraam te vaak een curettage. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) ontdekten dat deze operatie leidt tot vroeggeboorte bij een eventuele volgende zwangerschap of baarmoederverklevingen. Op dit moment krijgt de helft van de vrouwen na een miskraam een curettage om zo de baarmoeder weer schoon te krijgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Onderzoekers Marianne Verschoor en Marike Lemmers van het  AMC adviseren vrouwen om na een miskraam niet te kiezen voor een curettage, maar om hun lichaam de kans te geven om de baarmoeder te verschonen, desnoods middels medicatie.

Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 20.000 vrouwen die te maken krijgen met een miskraam in de eerste drie maanden van hun zwangerschap. Ongeveer 50 procent van deze vrouwen krijgt een curettage. De onderzoekers willen dat dit minstens teruggeschroefd wordt naar 25 procent.

Eén op de vijf vrouwen krijgt na een curettage te maken met een baarmoederverkleving. Dit zorgt er onder ander voor dat zij moeilijk zwanger worden. De AMC-onderzoekers ontdekten tevens dat een curettage kan leiden tot een vroeggeboorte. Ze zien vooral dat  extreme vroeggeboortes een gevolg zijn van een curretage.

“Het kan zijn dat de bevalling eerder op gang komt omdat de baarmoedermond is opgerekt tijdens de curettage. Maar het kan ook zijn dat het baarmoederslijmvlies is beschadigd. Zo kan het vruchtje niet goed nestelen of groeit het kindje slechter waarna de gynaecoloog moet besluiten het eerder te halen”, zegt Lemmers. Hoewel het lichaam van de meeste vrouwen binnen twee weken zelfreinigend is, komt het ook voor dat het lichaam pas overgaat tot opruimen na zes weken of een paar maanden. De onderzoekers kunnen zich voorstellen dat vrouwen liever niet zo lang rondlopen met het vruchtje en adviseren daarom het medicijn misoprostol in plaats van een curettage. Met minimale bijwerkingen versnelt een tablet het proces.

Ziekenhuizen lijken nu nog zo vaak een curettage uit te voeren omdat er talloze protocollen zijn. Daarom willen de onderzoekers één landelijke richtlijn, met daarin het advies om eerst twee weken te wachten of het lichaam alles zelf opruimt, vervolgens misoprostol voor te schrijven en als dat niet effectief blijkt een curettage uitvoeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids