Normal_baby_tuitbeker_drinken

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat nog steeds veel etiketten van peutermelkproducten niet volledig voldoen aan de eisen die de wetgeving er aan stelt. De situatie is wel verbeterd ten opzichte van 2014, toen slechts 15 procent van de etiketten van onderzochte producten voldeden. Nu voldoet 68 procent van de onderzochte merken bij de eerste inspectie. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek dat de NVWA in 2016 deed naar de etikettering, presentatie en reclame van peutermelk. Dat meldt de NVWA.

Van de onderzochte 25 beoordeelde producten peutermelk (van 16 fabrikanten) voldeden er 17 aan de wetgeving. ‘Voldoen’ houdt in dat alle regels met betrekking tot het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op etikettering, reclame en presentatie (bijvoorbeeld in een folder of op een website) correct zijn toegepast.

Bij 7 producten was sprake van een overtreding van de claimsverordening. Zo werd bijvoorbeeld de voedingsclaim ‘geen suiker toegevoegd’ op een product aangetroffen, terwijl dit alleen vermeld mag worden als ook op het etiket staat dat er van nature aanwezige suikers in het product zitten, en dat was niet het geval. Een ander voorbeeld van een overtreding was de claim ‘licht(er) verteerbaar’ op 2 geitenmelkproducten; wetenschappelijk is niet bewezen of geitenmelk lichter verteerbaar is, en het is onduidelijk wat dit precies betekent.

De NVWA houdt intensief toezicht op de etiketteringsregels, presentatie en reclame van zuigelingen- en peutermelk, ook omdat het hier gaat om een groep kwetsbare consumenten. Het opleggen van bestuurlijke boetes en het nemen van stringentere maatregelen bij geconstateerde overtredingen tijdens de vorige inspectieronde in 2014 heeft in veel gevallen effect gehad, gezien de vermindering van het aantal geconstateerde overtredingen in 2016. 

Door: Redactie Nationale Zorggids