Normal_prematuur_bevalling_baby_couveuse

Met kastjes die automatisch zuurstof doseren is de zorg voor te vroeg geboren kinderen verbeterd. Dat heeft promovenda Henriëtte van Zanten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten zien. Het LUMC is een van de eerste ziekenhuizen wereldwijd die zulke kastjes aanschafte en beoordeelde. Dat meldt het LUMC.

De meeste baby's die te vroeg zijn geboren - na een zwangerschapsduur korter dan dertig weken - kunnen zelf ademhalen, maar vaak 'vergeten' ze dat even. "Het zuurstofgehalte in het bloed loopt dan terug en dat is riskant", zegt Van Zanten. "Zulke kinderen krijgen meestal extra lucht om de longetjes open te houden en zo de ademhaling te ondersteunen, en in die lucht mengen we dan zuurstof bij om het tekort aan te vullen." 

In 2015 schafte de afdeling Neonatologie van het LUMC apparaten aan die de extra zuurstof automatisch doseren op basis van de continu gemeten zuurstofverzadiging van het bloed. Van Zanten laat nu zien dat het daarmee prima lukt om binnen de gestelde grenzen van 90 tot 95 procent verzadiging te blijven. 

Toen ze in 2011 begon als promovenda, ging dat minder goed. De verpleegkundigen doseerden de zuurstof met de hand. Ze reageerden snel als het alarm aangaf dat de zuurstofverzadiging te laag werd en verhielpen dat. Van Zanten: "Maar te veel zuurstof is ook niet goed. Dat vergroot het risico op netvliesafwijkingen. Ik wilde daarom weten of de verzadiging na ingrijpen wel eens te hoog werd." Dat gebeurde in maar liefst 80 procent van de gevallen, zo bleek toen ze de gegevens van de kinderen achteraf onderzocht. De periodes van te hoge zuurstofverzadiging waren gemiddeld zelfs langer dan de periodes van te lage verzadiging.

Om dat te verbeteren, zette ze samen met neonatoloog Arjan te Pas een training op voor de zorgverleners, voerde richtlijnen voor zuurstofbijmenging in en ging na of dat effect had. En dat had het zeker: de periodes dat de zuurstofverzadiging in het bloed van de kinderen te hoog was, werden veel korter.

Door: Redactie Nationale Zorggids