Normal_sperma23

Het Amerikaanse Massachusetts General Hospital heeft zelftest ontwikkeld dat sperma analyseert. Hiermee kunnen mannen zelf achterhalen of ze vruchtbaar zijn. Uit een test onder 350 mannen blijkt dat de analysator 98 procent accuraat is. Wanneer de test in Nederland beschikbaar is, is nog niet bekend. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het apparaat dat lijkt op een telefoonhoesje bevat een gleufje waarin mannen een spermamonster kunnen plaatsen. De app die erin zit meet dan hoeveel zaadcellen er in het sperma zitten. De test moet voor mannen net zo gemakkelijk zijn als dat een zwangerschapstest is voor vrouwen.

“We wilden het testen van de vruchtbaarheid van mannen net zo makkelijk en betaalbaar maken als thuis een zwangerschapstest doen”, zegt onderzoeker Hadi Shafiee. Mannen in Amerika moeten nu nog naar het ziekenhuis voor een vruchtbaarheidstest. Als de analysator overal beschikbaar is, hoeft dat niet meer.

Jesper Smeenk, gynaecoloog bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis noemt de technologie niet nieuw. Bovendien zijn er al vruchtbaarheidstesten verkrijgbaar bij drogisterijen. Deze thuistests zijn echter een stuk duurder en hebben een andere methodiek. De Amerikaanse test is ongeveer 3,70 euro.

Smeenk is van mening dat de nieuwste vruchtbaarheidstest onder meer mannen getest moet worden. Hij vindt de ‘app’ een goede toevoeging aan de reeks huidige zelftests. “De app belooft zeker iets voor de toekomst. Het is een mooie aanzet voor meer ontwikkelingen op dit gebied”, aldus Smeenk.

Door: Redactie Nationale Zorggids