Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Gisteren, de eerste dag dat de NIPT voor alle zwangere vrouwen in Nederland beschikbaar was, kwamen zo’n achthonderd vrouwen op de verschillende prikpunten in het land af om zich te laten testen. De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) kost 175 euro en stelt erfelijke afwijkingen, zoals het syndroom van Down, vast. Dat meldt NOS.

De drie ziekenhuizen met een NIPT-laboratorium verwachten dagelijks zo’n 360 bloedafnames. Er zijn op dit moment ongeveer 135 prikpunten waar vrouwen terechtkunnen om bloed te laten afnemen, maar vooral in het noorden zijn er meer punten nodig. Zo komen er deze week nog prikpunten bij in onder andere Heerenveen, Assen, Groningen, Almere en Leeuwarden. Volgende week worden daar ook locaties in Meppel en Zwolle aan toegevoegd.

Gynaecoloog Philip Engelen is kritisch op de toegankelijkheid van de NIPT. “Dit is als een bevolkingsonderzoek gelanceerd, maar een bevolkingsonderzoek moet beschikbaar zijn voor alle zwangeren en gratis zijn. Voor de NIP-test moet je betalen én je moet meedoen aan het wetenschappelijke onderzoek. Dus is de test niet voor iedereen toegankelijk”, zegt hij. Ook uit hij zijn ontevredenheid over de wachttijden. Het kan namelijk voorkomen dat een vrouw twintig werkdagen moet wachten op de uitslag. Iets wat voor een vrouw die al zestien weken zwanger is, wellicht te lang duurt.

De NIPT screent op het down-, edwards-, en patausyndroom. Eerder werd de test alleen aangeboden aan vrouwen bij wie na de combinatietest bleek dat zij een verhoogd risico hadden op een kindje met een afwijking. 

Door: Redactie Nationale Zorggids