Normal_baby__huilen__huilbaby

Nederlandse baby’s huilen meer dan Duitse, Japanse of Deense baby’s. Dit blijkt uit onderzoek van Britse psychologen die de huilfrequentie van bijna negenduizend baby’s in de eerste drie maanden van hun leven maten. Nederlandse baby's huilen gemiddeld 2,5 uur per dag, zo melden het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws 

“Baby’s zijn in de eerste weken van hun leven al heel verschillend in de hoeveelheid dat ze huilen. We leren mogelijk meer door naar de culturen te kijken waar er minder gehuild wordt, onder meer over of dit van de opvoeding afhangt of dat er andere factoren zijn”, zegt onderzoeker Dieter Wolke van Warwick University.

Naast Nederlandse baby’s huilen ook Britse, Canadese en Italiaanse baby’s vaker dan gemiddeld. Zo huilen zij minstens drie dagen per week in ieder geval drie uur lang. Gedurende de eerste twee weken huilen baby’s dagelijks gemiddeld zo’n twee uur. Die frequentie gaat iets omhoog als ze zes weken oud zijn. Bij twaalf weken verlaagt het gemiddelde naar ongeveer een uur en tien minuten. De onderzoekers stuitten echter bij ieder meetmoment op grote onderlinge verschillen.

Veel huilen kan een medische oorzaak hebben, maar kan ook te maken hebben met de manier van opvoeden door de ouders. Een methode die ouders en kraamverzorgers bij het huilen ondersteunt is de Dunstan-methode. “Kleine baby’s kunnen zich nog niet zo goed uiten en doen veel instinctief, daarom is deze methode zo handig. Het belangrijkste is het herkennen van het verschil tussen huiltjes bijvoorbeeld die voor een boertje, ‘ehh’, en vanwege honger, ‘nehh’”, aldus Bregje Hamelynck van de Dunstan-methode. Ongeveer 2.500 kraamverzorgenden in Nederland kennen deze methode. 

Door: Redactie Nationale Zorggids