Normal_zwanger_buik

Proefprocessenfonds Clara Wichmann start een juridische procedure tegen de Nederlandse Zorgautoriteit. Samen met de Patiëntenfederatie Nederland en De Geboortebeweging hoopt het fonds zo de invoering van de nieuwe bekostigingswijze in de geboortezorg tijdelijk tegen te houden. Dat meldt Clara Wichmann. 

Voordat het nieuwe systeem in de geboortezorg wordt ingevoerd, wil het Proefprocessenfonds meer onderzoek naar de keuzevrijheid in de geboortezorg. Want zodra de nieuwe bekostigingswijze officieel van start gaat, kan deze niet meer worden teruggedraaid, terwijl er nog genoeg onderzoek te doen is naar de risico’s die de invoering met zich meebrengen. De organisatie is bang dat zwangere vrouwen straks niet meer kunnen kiezen voor de geboortezorgorganisatie die zij willen.

Voorzitter Anniek de Ruijter benadrukt dat het fonds niet tegen een betere samenwerking in de geboortezorg is, maar dat er meerder manieren zijn om deze samenwerking te verbeteren.  “Niet alleen de vrouwenorganisaties en de Nederlandse Patiëntenfederatie, maar nota bene de Nederlandse Zorgautoriteit en de KPMG hebben aangegeven dat er eerst onderzoek moet worden gedaan, voordat men op grote schaal integrale geboortezorg gaat inkopen, om dan maar door te drukken is wel zeer onzorgvuldig van de overheid.”

De nieuwe geboortezorgregels maken het voor zorgverzekeraars en de geboortezorg mogelijk om een pakket integraal in te kopen. Deze wijziging in de geboortezorg zou moeten leiden tot een betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids