Normal_keizersnee_operatie_baby

Na een keizersnede houden jaarlijks zo’n vijfduizend Nederlandse vrouwen last van bloedingen. Onderzoek van Lucet van der Voet van het Deventer Ziekenhuis heeft aangetoond dat een relatief simpele ingreep veel minder klachten oplevert. De gynaecoloog die in juni promoveert, ontving voor dit onderzoek de Jozefprijs van het Deventer Ziekenhuis. Dat meldt LVB Networks. 

Per jaar worden er in Nederland zo’n 22.000 keizersneden uitgevoerd. Daarbij ervaren vijfduizend vrouwen maandelijks terugkerende bloedingsklachten als gevolg van een zogenaamde niche: een kleine inkeping in de spierwand van de baarmoeder als gevolg van de hechting. In deze niche kan bloed achterblijven en zorgen voor bloedingen gedurende de menstruatiecyclus.

Het landelijk onderzoek, dat samen met het VU Medisch Centrum Amsterdam en het Deventer Ziekenhuis werd opgezet, heeft aangetoond dat door een relatief simpele ingreep de niche kan worden afgevlakt. Daardoor stoppen de bloedingen of nemen ze af. Na de ingreep blijft geen bloed meer achter. Lucet van der Voet: “Die ingreep wordt al wel gedaan, maar het was nog niet bewezen of het nu effectief is. Dat blijkt wel zo te zijn. Gemiddeld hadden vrouwen die behandeld zijn, vier dagen minder bloedverlies.”

Los van dat klachten kunnen worden verholpen door de ingreep, neemt ook bij veel vrouwen de onzekerheid af als bekend is wat de bloedingen veroorzaakt. Lucet van der Voet: “Vaak denken vrouwen dat bij (tussentijdse) bloedingen er ook sprake kan zijn van andere ziekten, zoals kanker. Die onzekerheid nemen we weg. Soms is een chirurgische ingreep dan niet nodig en lossen we het op met hormonen of een spiraaltje.”

Dankzij dit onderzoek is de ingreep nu een geaccepteerde behandeling in Nederland. Vervolgstudie moet aantonen of door een betere hechting problemen met niches helemaal kunnen verdwijnen. De Jozefprijs is een prijs voor aansprekend wetenschappelijk onderzoek van het Deventer Ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids