Normal_normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Zwangerschapsdiscriminatie komt nog steeds te vaak voor. Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft bijna de helft van de vrouwen in meer of mindere mate te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Zo ook Roos Berkenbosch die twee jaar geleden zwanger werd. Ondanks de toezegging van haar werkgever over een vast contract, verdween deze als sneeuw voor de zon toen ze vertelde over haar zwangerschap. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde vorige week dat Berkenbosch inderdaad werd gediscrimineerd. Dat meldt RTL Nieuws.

“Ik moest opkomen voor mijzelf en voor al die andere vrouwen die dit ook is overkomen en kán overkomen”, zegt Berkenbosch over de stappen die zij nam nadat ze werd ontslagen bij Webhelp, een grote internationale organisatie.

Webhelp beweert echter dat Berkenbosch hoe dan ook geen nieuw contract zou hebben gekregen, omdat er in de zomer die er aankwam minder personeel nodig was. Een woordvoerder van de organisatie laat weten de uitspraak van het College te betreuren.

Of organisaties iets merken van een uitspraak van het College omtrent zwangerschapsdiscriminatie of niet, dat maakt niet uit. Het mensenrechten-college roept die met deze vorm van discriminatie te maken hebben gehad, zich melden. Hoewel er geen consequenties hangen aan een oordeel, passen veel bedrijven hun beleid wel aan na een dergelijke uitspraak omdat ze niet in verband gebracht willen worden met discriminatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids