Normal_pasgeboren_geboorte_baby

De Gezondheidsraad adviseert demissionair minister Schippers om baby’s die borstvoeding krijgen, voortaan via een injectie vitamine K toe te dienen. Hoewel baby’s deze vitamine doorgaans wel binnenkrijgen, gebeurt dat nu oraal. Volgens de Gezondheidsraad is het beter om dit via een injectie in het spierweefsel te doen, zodat pasgeborenen beter beter beschermd zijn tegen eventuele bloedingen die nare gevolgen kunnen hebben. Dat meldt de Gezondheidsraad. 

Bij pasgeboren baby’s die flesvoeding krijgen is de huidige orale toediening van vitamine K afdoende. Deze vitamine zit namelijk ook in de type voeding die zij krijgen. Echter geldt dit niet voor baby’s die geborstvoed worden. Zij nemen de vitamine minder goed op en lopen dus een groter risico op bloedingen. Een verhoging van de orale dosis in 2011 heeft niet geleid tot minder bloedingen, en daarom adviseert de Gezondheidsraad nu een intramusculaire (via het spierweefsel) injectie van één milligram vitamine K voor pasgeboren borstgevoede baby’s.

De Gezondheidsraad snapt dat er ouders zijn die hun kinderen niet willen laten injecteren en adviseert deze ouders om hun kind driemaal oraal twee milligram vitamine K te geven. Dit zou dan direct na de geboorte moeten geburen, na vier tot zes dagen en na vier tot zes weken. Er verandert niets voor baby’s die vanaf het begin flesvoeding krijgen. Met het advies hoopt de raad het aantal jaarlijkse bloedingen te verminderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids