Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

De biologische klok van het ongeboren kind kan lijden onder de stress die vrouwen tijdens hun zwangerschap ervaren. Uit onderzoek van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland blijkt dat kindjes door de stress van hun moeder mogelijk sneller verouderen. Jongens hebben hier meer last van dan meisjes. Dat meldt NU.nl.

De wetenschappers legden 318 moeders vragen voor over hun levensstijl, hun stressniveau en psychische toestand. Bij 319 pasgeboren baby’s die deelnamen aan het onderzoek werd de biologisch klok bestudeerd. Waar de biologische klok van kindjes met een moeder met een psychische stoornis geen zichtbare afwijkingen vertoonde, was dat bij kindjes van moeders met stress wel anders. Zij, en dan met name jongetjes, hadden een merkbaar verstoorde biologische klok.

De onderzoekers stelden de veroudering vast door zogenoemde telomeren te meten. Dat zijn dna-stukjes die korter werden tijdens de celdeling. Telomeren verkorten naarmate iemand ouder wordt en kunnen daarom gebruikt worden als een goede indicatie voor de status van de biologische klok.

Wat de gevolgen zijn van deze vroegtijdige kortere telomeren op latere leeftijd weten de onderzoekers niet, wel willen ze benadrukken dat het voor vrouwen belangrijk is om tijdens hun stressniveau tijdens de zwangerschap in de gaten te houden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids