Normal_baby__hand__geboorte

Bijna de helft van de zwangere vrouwen ervaart uiteindelijk minder pijn tijdens de bevalling dan zij aanvankelijk hadden verwacht. Dit blijkt uit onderzoek van tijdschrift Ouders van Nu onder 3.382 zwangere vrouwen en jonge moeders. Echter vindt 25 procent de pijn toch tegenvallen. Dit meldt NU.nl.

Het onderzoek richtte zich op allerlei aspecten van de bevalling. De pijn tijdens de bevalling viel 43 procent van de vrouwen mee. Zij hadden vooraf verwacht om meer pijn te ervaren. Van de ondervraagde vrouwen had 97 procent haar partner in dezelfde kamer. Iets meer dan 10 procent had ook haar moeder als ondersteuning in de kamer.

Ook bleek uit het onderzoek dat 81 procent van de vrouwen in het ziekenhuis beviel. Hiervan was 67 procent gepland. Slechts 14 procent van de vrouwen beviel in haar eigen huis. In de meeste gevallen is de vrouw bevallen in het bed, namelijk 63 procent. Een paar procent beviel in het water en 15 procent van de vrouwen onderging een keizersnede.

De vrouwen werden ook gevraagd wanneer zij het nieuws van hun zwangerschap deelden met vrienden en familie. Na een positieve zwangerschapstest deelde een op de vijf vrouwen direct het nieuws met haar naasten. De andere vrouwen wachtten tot zij de eerste echo hebben gehad. Van de ondervraagden liet 76 procent een twintigwekenecho uitvoeren. Daarbij wordt de gezondheid van de baby grondig onderzocht. Ook is het mogelijk om tijdens deze echo het geslacht van de baby te ontdekken.

Door: Redactie Nationale Zorggids