Normal_zwanger_zwangerschap

De Nederlandse ambassade in Cambodja heeft een homostel geholpen hun daar geboren kindje naar Nederland te krijgen. De mannen gebruikten een Cambodjaanse draagmoeder om hun kinderwens in vervulling te laten gaan, echter kwam er in november plots een verbod op commercieel draagmoederschap in Cambodja. Voor de wensouders en vrouwen die toen al zwanger waren, was geen overgangsregeling. Dat meldt de Volkskrant. 

Commercieel draagmoederschap in Nederland mag niet en daarom waren de Amsterdamse mannen genoodzaakt uit te wijken naar een land waar dat wel was toegestaan, namelijk Cambodja. Voor 41.000 euro werd een Cambodjaanse vrouw zwanger van de zaadcellen van één van de mannen en een Zuid-Afrikaanse eiceldonor.

Vorig jaar augustus, toen het embryo werd geplaatst, was draagmoederschap in Cambodja nog steeds toegestaan. Enkele maanden later was dat plotsklaps voorbij, met als gevolg dat sommige ouders hun pasgeboren kindje niet meer ophaalden.

Ondanks dat de Nederlandse overheid commercieel draagmoederschap niet aanmoedigt, kregen deze mannen hulp van de Nederlandse ambassade in Cambodja en kreeg het kindje tijdig een Nederlands paspoort. Zo konden ze het kindje toch nog meenemen naar Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids