Normal_vader__papa__vaderschapsverlof__ouder__baby

Vaders van jongens besteden minder aandacht aan hun kind dan vaders van meisjes. Dit blijkt uit een onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten die 52 vaders een kleine computer aan hun broekriem lieten dragen. Dat meldt NU.nl.

Twee keer per week ging het computertje op een willekeurig moment aan, maar in ieder geval één maal doordeweeks en één keer in het weekend. Vijftig seconden lang maakte het apparaat dan een geluidsopname, waarmee de interactie tussen vader en zoon of vader en dochter werd vastgelegd.

Wat bleek was dat vaders anders omgaan met hun dochters dan met hun zonen. Zo waren ze met hun zonen meer fysiek bezig (bijvoorbeeld door te stoeien) en met hun dochters werd er vaker op emotioneel niveau gesproken. De onderzoekers zagen ook een verschil in omgaan met huilen.

“We moeten ons bewust zijn van het feit dat het geslacht van een kind van invloed kan zijn op hoe zij behandeld worden, ook al is dit onopzettelijk. Het is belangrijk om te erkennen dat vaders waarschijnlijk minder aandacht besteden aan de emotionele behoeften van hun zoon. Als zij dat wel doen, zou dit kunnen zorgen voor een grote ontwikkeling van empathie bij jongens”, zegt hoofdonderzoeker Jennifer Mascaro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids