Normal_potje

In Nederland is een groot tekort aan geschikt zaad bij spermabanken en er wordt zelfs sperma uit het buitenland gebruikt. Het zou veel stellen kunnen helpen als er meer animo is onder Nederlandse mannen, maar het taboe op spermadonatie lijkt dat te bemoeilijken. Volgens spermadonor Niels (25) is het tijd om opener over het doneren van zaad te zijn om zo meer stellen te kunnen helpen. Dit meldt RTL Nieuws.

In Nederland is zo’n groot tekort aan sperma, dat vrouwen soms tot twee jaar moeten wachten voor zij aan de beurt zijn. Spermabanken zouden dan ook graag meer mannen zoals Niels ontvangen die bereid zijn om maandelijks sperma te doneren. Zijn motto is: als ik iemand kan helpen, dan doe ik het graag. Hij ziet het in principe als hetzelfde als bloeddonatie, wat hij ook doet.

Hoewel Niels geen probleem maakt van het doneren van sperma, lijkt het voor andere mannen toch lastiger om de eerste stap te zetten. Volgens Monique Mochtar, voorzitter van de landelijke werkgroep spermatekorten wordt er vaak lacherig gedaan als je op een verjaardag vertelt dat je spermadonor bent. “Wil je soms heel veel kinderen op de wereld zetten?, wordt er dan gevraagd.”

In Nederland is het niet langer mogelijk om anoniem sperma te doneren. Dat zou voor veel mannen een te grote drempel kunnen zijn. Kinderen kunnen dan opeens bij je op de stoep staan. “Dat is nogal een ding inderdaad”, zegt Niels. “Ik zal verrast zijn, maar sta er voor open. Die kinderen mogen mij gerust kennen.” Hoeveel kinderen hij inmiddels heeft verwekt, weet hij niet. Volgens de wet mogen 25 kinderen per donor verwekt worden. Gemiddeld kost het twaalf maandelijkse donaties om genoeg sperma te verzamelen om drie kinderen te verwekken. Dit heeft te maken met het feit dat sperma na de donatie wordt ingevroren en de kwaliteit daarna achteruit gaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids