Normal_baby__hand__geboorte

Volgens VeiligheidNL is onvoldoende bewezen dat de zogenoemde babybox leidt tot minder wiegendoodgevallen. De babybox (kartonnen doos) wordt in Finland aan nieuwe ouders gegeven en bevat onder andere een matras. Diverse landen zeggen dat het aantal wiegendoden is afgenomen door gebruik van de babybox. Stichting Babyspullen en Baby Box Company willen deze box daarom ook aan alle nieuwe Nederlandse ouders geven, maar VeiligheidNL vindt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar relatie tussen het verminderde aantal wiegendoden en de babybox. Dat meldt Kraamsupportonline.nl. 

“Er is geen onderzoek gedaan naar de babyboxen die deze uitspraak onderbouwen, ook niet in Finland. Bovendien zitten haken en ogen aan het gebruik van de babybox. Eén daarvan is de ventilatie”, zegt VeiligheidNL. De zijwanden van de doos zijn namelijk gesloten, waardoor de ventilatie niet goed genoeg is. VeiligheidNL vergelijkt de doos met een echt babybed, waarvan geist wordt dat de zijwanden een open structuur hebben.

VeiligheidNL adviseert ouders dan ook om vooralsnog alleen gebruik te maken van een wieg of ledikant. Gezinnen met een lager inkomen zouden hiervoor kunnen kijken op bijvoorbeeld Marktplaats of in een kringloopwinkel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids