Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Het meldpunt zwangerschapsdiscriminatie heeft ruim een week na de lancering al honderden meldingen ontvangen van zwangere vrouwen die zich gediscrimineerd voelen op hun werk. Het meldpunt is op 22 mei gelanceerd door het College voor de Rechten van de Mens. Deze hoopt met de meldingen die binnenkomen beter zicht te krijgen op de risico’s die vrouwen lopen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

“Het loopt echt storm, meteen vanaf het begin. We hebben er zelfs extra mensen op gezet, zodat we alles snel kunnen afhandelen. Het gaat om honderden vrouwen die op veel verschillende manieren met deze vorm van discriminatie te maken hebben of hebben gehad”, zegt Nacha Rakraki, juridisch adviseur bij het College voor de Rechten van de Mens.

De meeste meldingen die binnenkomen lijken te gaan over het niet verlengen van het contract. Vrouwen die een positieve beoordeling krijgen en een belofte tot verlenging, krijgen ineens helemaal geen verlenging. De reden daarvoor is dat ze slecht functioneren. Iets wat niet overeenkomt met eerdere uitspraken. Volgens het College geven werkgevers in dergelijke situaties bijna nooit aan wat de echte reden van ontslag is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids