Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Voor pedagogisch medewerkers die werkzaam zijn in de kinderopvang is het werken met kleine kinderen positief voor hun gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Uit Duits onderzoek blijkt dat zij gemiddeld drie jaar langer leven. Dat meldt Ouders Centraal.

Bekend was al dat oppas voor de kinderen zelf positieve effecten had, maar of dat ook zou gelden voor degenen die de oppas verzorgen, was tot nog toe niet bekend. In het onderzoek werd voornamelijk gefocust op de rol van opa’s en oma’s, maar ook andere groepen die dagelijks met kleine kinderen te maken hebben blijken daar veel baat bij te hebben, waaronder medewerkers in de kinderopvang en kinderverpleging die zelf geen kinderen hebben.

De positieve gevolgen voor de gezondheid wat betreft de opa’s en oma’s van de kinderen blijkt zelfs nóg beter te zijn. Zij leven gemiddeld vijf jaar langer. Dat geldt ook voor ouderen die zelf geen kleinkinderen hebben maar wel af en toe oppassen op kinderen. Wat betreft de aandacht voor de kinderen benadrukken de onderzoekers dat het gaat om een gemiddelde belangstelling. Te veel hulp zou niet leiden tot positieve effecten, maar eerder stressvol zijn. Bovendien is het niet zo dat oppas op kinderen gezien moet worden als een soort wondermiddel voor de gezondheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids