Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Zorginstituut Nederland heeft de indicatoren die behoren bij de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg op 1 juni 2017 vastgesteld. In deze standaard wordt voor elke fase van de zwangerschap de noodzakelijk geachte zorg voor de zwangere beschreven. Met de indicatoren kan de kwaliteit van de geleverde geboortezorg nu ook daadwerkelijk worden gemeten. Daarmee is de zorgstandaard compleet en kunnen de betrokken partijen deze nu volledig invoeren. Dat meldt het Zorginstituut. 

Indicatoren geven inzicht in de kwaliteit van de verleende zorg. De indicatoren die behoren bij de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg, zijn onderverdeeld in drie categorieën. De eerste categorie gaat over zorginhoudelijke factoren waarbij gekeken wordt naar de uitkomsten van de geboortezorg.
Binnen de tweede categorie gaat het om cliëntervaringsindicatoren: hoe hebben zwangeren de geboortezorg ervaren? En in de derde categorie vallen de klantpreferente indicatoren: wat vinden zwangeren belangrijk in de geboortezorg?

Van de uitkomsten kunnen zorgaanbieders leren en hun werk waar mogelijk verbeteren. Voor zwangeren wordt het maken van keuzes voor een zorgaanbieder hierdoor gemakkelijker. Verzekeraars kunnen de informatie gebruiken bij het contracteren van zorgaanbieders.

Met het toevoegen van de geaccordeerde indicatorenset is de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg compleet. De cliëntversie en het implementatieplan waren al eerder bij de zorgstandaard opgenomen op de website Zorginzicht. De betrokken partijen kunnen de standaard nu volledig gaan invoeren. Het College Perinatale Zorg heeft hierin een voortrekkersrol. 

Door: Redactie Nationale Zorggids