Normal_baby3534

Meerdere partijen in de zorg gaan hun krachten bundelen om de periode rondom de geboorte van een kind zo goed mogelijk te laten verlopen. Onderzoeksorganisatie TNO, Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), de Bernard van Leer Foundation, Erasmus MC, Hogeschool Leiden en de initiatiefnemers van het Manifest 1001 Kritieke Dagen gaan daarvoor hun kennis en informatie inzetten. Ook willen zij de landelijke en lokale politiek oproepen om te investeren in deze belangrijke eerste levensfase. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Door te investeren in het ongeboren of pasgeboren kind kunnen veel problemen in latere jaren worden voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vroegtijdig ingrijpen leidt tot betere schoolprestaties, minder gedragsproblematiek, minder delinquent gedrag en minder beroep op hulp. Ook is het positief voor het welzijn van de ouders en de partnerrelatie.

Gemeenten spelen volgens de organisaties een cruciale rol. "Bij de zorg voor wat oudere kinderen zie je al meer samenwerking, maar juist in die eerste fase ligt een enorme kans om maatschappelijke problemen voor te zijn en gelijke kansen te bieden aan kinderen”, aldus Sofie Vriends, directeur Gezond en Veilig Opgroeien bij het NJi. "De gemeente kan daarin agendasettend bezig zijn en ervoor zorgen dat lokale partijen veel beter gaan samenwerken en kennis gaan delen. Als je niet goed investeert in die eerste jaren, dan betaal je later gewoon de prijs hiervoor."

Door: Redactie Nationale Zorggids