Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Vrouwen die te veel of te weinig aankomen tijdens de zwangerschap hebben een groter risico op vroeggeboortes of keizersnedes. Uit een nieuw internationaal onderzoek blijkt dat 75 procent van de vrouwen niet genoeg of te veel aankomt tijdens de zwangerschap. Voor het onderzoek werden de gegevens van vijfduizend bestaande studies en de data van 1,3 miljoen vrouwen geanalyseerd. Dat meldt RTL Nieuws. 

Meer dan 50 procent van de vrouwen komt tijdens de zwangerschap te veel aan en ongeveer 23 procent juist niet genoeg. Vooral in westerse landen hebben zwangeren last van overgewicht, waarvan veel voor de zwangerschap al een te zwaar gewicht hadden. Zwaardere vrouwen die tijdens de zwangerschap nog meer aankomen hebben meer kans op een zwaar kind, waardoor het risico op een keizersnede vergroot. Ook behoren zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging tot de risico’s.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap kampen met ondergewicht, hebben kans op een kindje met ondergewicht. Ook hebben deze vrouwen een grotere kans (8 procent) op een vroegggeboorte. “Als je te weinig aankomt, is dat meestal ook een hormonale kwestie en hou je meestal ook iets te weinig vocht vast. Dan is de baarmoeder minder sponzig, wat de kans op vroeggeboorte vergroot. De placenta is dan relatief klein, waardoor de baby als het ware veiliger is buiten de baarmoeder dan erin”, legt verloskundige Beatrijs Smulders uit.

Door: Redactie Nationale Zorggids