Logo_voorzorg-logo-zwanger

Zwangere vrouwen en moeders die begeleid worden met het VoorZorg-programma, zouden daardoor het risico op kindermishandeling en huiselijk geweld verminderen. Het programma start rond de zestiende week van de zwangerschap en loopt door tot het kind twee jaar oud is. De persoonlijke begeleiding bevordert het ontwikkelen van een gezonde leefstijl en heeft een positief effect op de hechting tussen moeder en kind. Dit meldt Vakblad Vroeg.

VoorZorg is gebaseerd op een Amerikaanse aanpak en richt zich op preventie en verbetering van de gezondheid en het welzijn. Jonge zwangere vrouwen worden al vroeg in hun zwangerschap begeleid, wat er voor zorgt dat onderwerpen meer bespreekbaar worden en dat de gezondheid van zowel de vrouw als het kind verbeterd wordt. Zo stoppen meer zwangeren met roken tijdens hun zwangerschap of in het bijzijn van hun kind. Ook geven de moeders die door VoorZorg worden begeleid gemiddeld langer borstvoeding.

Het welzijn van moeder en het kind staan centraal bij VoorZorg. Niet alleen de preventie van huiselijk geweld en kindermishandeling staan op de agenda. Vrouwen kunnen ook geadviseerd worden bij de terugkeer naar school of werk, of bij het zoeken naar eigen woonruimte. De keuze blijft altijd bij de vrouw liggen, maar het is de taak van de VoorZorgverpleegkundige om aandachtig te luisteren en in te gaan op vragen en problemen.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) deed in 2015 onderzoek naar het effect van het programma en heeft VoorZorg inmiddels in zestig gemeenten uitgerold. Volgens Elly de Graaf, de eerste VoorZorgverpleegkundige in Nederland, richt het programma zich vooral op de dingen die de moeders goed doen. “Erkennen. Dat ik zie dat ze het beste willen voor hun kind.” Ook staan ze volgens De Graaf meer open voor hulpverlening. “Ze durven hulp te vragen en weten waar ze terecht kunnen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids