Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Koorts of een temperatuursverhoging tijdens de zwangerschap zorgen voor een verhoogd risico op een kindje met autisme. De kans op autisme neemt vooral toe wanneer vrouwen in hun tweede trimester ziek worden. Dat meldt NU.nl.

Amerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Columbia onderzochten hiervoor bijna honderdduizend kinderen, geboren tussen 1999 en 2009. Van de onderzochte kinderen hadden 15.700 een moeder die tijdens de zwangerschap koorts had. In totaal hadden 583 kinderen binnen die groep autisme.

De kans op autisme neemt met 34 procent toe als een vrouw tijdens haar zwangerschap last heeft van koorts, in het tweede trimester neemt de kans op autisme toe met 40 procent. Hoe vaker er koorts voorkomt tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans op een autistisch kind.

In een nieuwe studie gaan de onderzoekers bloedtesten doen tijdens en na zwangerschap zodat ze kunnen achterhalen wat het exacte verband is tussen koorts en autisme. Dat koorts tijdens de zwangerschap risicovol is voor het kind, wisten de onderzoekers al. Maar een dergelijk onderzoek is nog niet eerder op dergelijke grootschalig niveau uitgevoerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids