Normal_tandarts__tandartsstoel

Sinds kort kunnen ouders en kinderen terecht bij een mondzorgcoach wanneer zij een afspraak maken bij het consultatiebureau. Het idee erachter is dat peuters zo hun tanden leren poetsen en ouders het belang zien van een bezoekje aan de tandarts. Dat ouders niet enkel denken dat het melkgebit slechts tijdelijk is. Dat meldt de Volkskrant.

Uit recent onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis blijkt dat 20 procent van de daar verzekerde ouders hun kind niet meenemen naar de tandarts. Veel ouders weten niet dat een controlebezoekje bij de tandarts gratis is voor kinderen tot achttien jaar, omdat het wordt vergoed vanuit het basispakket. Mondzorgcoach Kiki van Winkel gaat daarom langs bij consultatiebureaus om ouders hierover te informeren. Het consultatiebureau is namelijk de plek waar ouders geen afspraak missen.

“Ouders weten lang niet altijd water in de mond van hun jonge kinderen omgaat. Ze denken vaak: acht, dat melkgebit gaat er toch uit, die eerste tandjes hoeven we niet te poetsen. Terwijl 30 tot 40 procent van de kinderen al voor het eerste levensjaar een gaatje heeft”, zegt Van Winkel. Zo zijn er volgens haar nog ouders die de speen van hun kind in honing dippen. Van Winkel weet dat sommige kinderen dusdanig rotte tanden hadden, dat hun hele melkgebit onder narcose verwijderd moest worden.

Een mondzorgcoach is volgens Merlin Jurg van de GGD Amsterdam niet voldoende. Hoewel ze het initiatief van Van Winkel prijzenswaardig noemt, denkt ze dat het voor ouders die het niet gewend zijn om hun kind naar de tandarts te brengen moeilijk is om hun gedrag te veranderen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) is daarentegen te spreken over het plan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids