Normal_zwanger_roken_drinken

Vooral jonge moeders, moeders met een lage of middelbare opleiding en alleenstaande moeders hebben weleens gerookt tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat negen procent van de moeders met een kind tussen de nul en vier jaar tijdens haar zwangerschap weleens een sigaret heeft aangestoken. Ook alcohol blijkt nog steeds niet compleet verbannen onder zwangere vrouwen. Het gaat hier om vijf procent van de zwangere vrouwen die bewust alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, waarvan het overgrote deel slechts een paar slokjes. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Van de onderzochte moeders rookte 17 procent voorafgaand aan de zwangerschap. Het aantal rokende moeders daalde naar 9 procent nadat zij daadwerkelijk zwanger werden. Het merendeel van de moeders pakte het roken toch weer nadat hun kind geboren was.

Meer dan de helft van de rokende partners paste zijn of haar rookgedrag niet aan tijdens de zwangerschap van de vrouw. 32 procent minderde en slechts 7 procent stopte helemaal. Volgens het Trimbos-instituut valt er nog veel winst te behalen bij het stimuleren van stoppen met roken onder partners.

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Dit is nu nog niet het geval. Bijna 9 procent van de Nederlandse vrouwen rookt nog dagelijks gedurende de zwangerschap. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op onder andere vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, doodgeboorte, wiegendood, luchtweginfecties, astma en overgewicht bij het kind.

Door: Redactie Nationale Zorggids