Normal_borstvoeding_baby_borst_voeding

Naast een verkleinde kans op baarmoederkanker, blijkt borstvoeding geven ook de kans op een hartaanval of beroerte later in het leven te verkleinen. Een internationale groep onderzoekers ontdekte dat vrouwen die twaalf maanden lang borstvoeding geven ongeveer 10 procent minder kans hebben op een hartaanval of beroerte op latere leeftijd. Dat meldt NU.nl.

Tot deze conclusie kwamen onderzoekers nadat ze de gegevens van bijna driehonderdduizend Chinese vrouwen van gemiddeld 51 jaar analyseerden. Ze kozen specifiek voor Chinese vrouwen omdat zij gemiddeld twaalf maanden borstvoeding geven en Westerse vrouwen gemiddeld zes maanden.

Aan het begin van de achtjarige studie waren alle onderzochte vrouwen al moeder, zónder hart- en vaatziekten. Na acht jaar bleek er toch één en ander te zijn veranderd. Zo waren er inmiddels 16.671 vrouwen die kampten met een coronaire hartziekte en bijna 24.000 vrouwen die een beroerte hadden gehad. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de gegevens met de data van vrouwen die nooit borstvoeding gaven. Wat bleek: vrouwen die wel borstvoeding geven hebben 9 procent minder kans op een hartziekte en 8 procent minder kans op een beroerte dan vrouwen die geen borstvoeding geven.

Vooral vrouwen die langer dan twee jaar borstvoeding gaven, bleken daar de vruchten van te plukken. Zij hadden zelfs 18 procent minder kans op een hartziekte en 17 procent minder kans op een beroerte dan vrouwen die niet eerder in hun leven borstvoeding hadden gegeven.

“Een zwangerschap heeft een grote invloed op de stofwisseling van vrouwen aangezien ze vet opslaan voor de energie die nodig is voor de groei van haar baby en voor het geven van borstvoeding zodra de baby geboren is”, stellen de onderzoekers. Door borstvoeding te geven verdwijnt dat opgeslagen vet sneller. 

Door: Redactie Nationale Zorggids