Normal_vader_kind_baby_peuter_gezin_familie

Een kind heeft een kleinere kans op obesitas, wanneer de vader een grote rol speelt in de verzorging en de opvoeding. Kinderen die regelmatig met hun vader buitenspelen of anderszins bewegen hebben tot wel 30 procent minder kans op ernstig overgewicht, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Dat meldt NU.nl.

De onderzoekers analyseerden gegevens van bijna 11.000 kinderen tot hun vierde levensjaar. Bij 3.900 van deze kinderen woonde de vader bij hen in huis, maar was hij niet betrokken bij hun opvoeding. Een kind met een vader die actief betrokken is (buitenspelen) heeft tot 30 procent minder kans op obesitas tussen zijn tweede en vierde jaar. Het aankleden of wassen van een kind helpt ook de kans op ernstig overgewicht te verminderen (33 procent).

Alle deelnemende vaders moesten een vragenlijst invullen op het tweede en vierde levensjaar van hun kind. In de lijst stonden vragen over de rol van de vader in de opvoeding. De kinderen werden beoordeeld op hun gewicht, hun eetgewoonten, hun buitenspeelgedrag en het aantal uren dat ze televisie keken. De onderzoekers hielden tevens rekening met het opleidingsniveau, carrière en financiële situatie van de vader of het gezin.

“Er komt steeds meer bewijs voor het feit dat het belangrijk is dat vaders een rol spelen in het leven van hun kinderen. Onze studie laat zien dat deze inmenging van de vaders zelfs gezondheidsvoordelen voor het kind kan hebben”, aldus onderzoeker Michelle Wong. Het eerste gedeelte van het onderzoek betrof slechts de rol van vaders, uit vervolgonderzoek moet blijken welke invloed de moeder heeft op het gewicht van haar kind. 

Door: Redactie Nationale Zorggids