Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

De kans op een tweede keer borstkanker blijft nagenoeg gelijk als vrouwen na de eerste keer borstkanker zwanger worden. Amerikaanse wetenschappers onderzochten hiervoor 1.200 vrouwen van onder de vijftig jaar die kampten met niet-uitgezaaide borstkanker. Waar artsen eerder dachten dat vrouwen met het type ER-positief een verhoogde kans op terugkeer van de ziekte hadden, blijkt dat nu toch niet zo te zijn. Dat meldt NU.nl.

Zo’n 330 van de 1.200 vrouwen werden gemiddeld 2,4 jaar na hun behandeling voor borstkanker zwanger. Tien jaar later bleek er geen significant verschil te zijn tussen de terugkeer bij vrouwen die wel zwanger werden en vrouwen die dat gedurende die periode niet werden. De onderzoekers stelden bovendien vast dat vrouwen met het type ER-negatieve borstkanker door een zwangerschap juist 42 procent minder kans hadden om te sterven aan borstkanker.

“Deze bevindingen bevestigen dat zwangerschap na borstkanker niet ontmoedigd moet worden, ook bij vrouwen met ER-positieve borstkanker. Daarbij is het mogelijk dat zwangerschap juist een beschermende factor is bij patiënten die lijden aan het type ER-negatieve borstkanker. Het is wel belangrijk dat hier uitgebreider onderzoek naar gedaan wordt”, zegt hoofdonderzoeker Matteo Lambertini. 

Door: Redactie Nationale Zorggids