Normal_bebe_baby_geboorte_slapen_wiki_c-_

Baby’s hebben een aanzienlijk grotere kans op een wiegendood als zij een moeder hebben die rookte tijdens de zwangerschap of als zij bij hun ouders in bed slapen. Rokende ouders én ouders die in hetzelfde bed slapen brengt nóg meer risico met zich mee. Deze pasgeborenen hebben 32 zoveel kans op een wiegendood dan baby’s met ouders die niet roken of aan co-sleeping doen. Dat meldt NU.nl. 

Pasgeborenen met ouders die rookten tijdens de zwangerschap lopen zes keer zoveel risico op een wiegendood en baby’s die in hun ouderlijk bed verblijven hebben een vijf keer grotere kans op wiegendood. Een combinatie van de twee vervijfvoudigd het risico.

Deze ontdekking is afkomstig van Nieuw-Zeelandse onderzoekers die een bestaande driejarige studie onderzochten. Gedurende deze drie jaar (tussen 1987 en 1990) kwamen er 137 wiegendoden voor. “Ons onderzoek toont aan dat veel van de risicofactoren die werden aangetoond in het originele onderzoek vandaag de dag nog steeds relevant zijn. De combinatie van roken tijdens de zwangerschap en het delen van het ouderlijk bed is extreem gevaarlijk voor baby’s”, aldus hoofdonderzoeker Edwin Mitchell. 

Door: Redactie Nationale Zorggids