Normal_sex_bed_seks_isabella_

Er is een nieuwe vorm van anticonceptie in opmars dat vrij is van hormonen en medische interventies. Hoewel het concept van periodieke onthouding niet nieuw is, is er nu een app, Natural Cycles, die als eerste medisch goedgekeurd en gecertificeerd is als betrouwbare vorm van anticonceptie. Dit zou voor vrouwen die veel klachten hebben van hormonale anticonceptie een uitkomst kunnen bieden. Dit meldt organisatie van verloskundigen de KNOV.

Het is voor het eerst dat zo’n app medisch goedgekeurd wordt. Het concept van periodieke onthouding bestaat al lang, maar tot op heden was er geen gecertificeerde manier om deze zelf toe te passen. De betrouwbaarheid is vastgesteld op een 7 op de Pearl Index, wat vergelijkbaar is met de anticonceptiepil. Tijdens een klinische studie werd de data van ruim 4.000 gebruikers verzameld. Zeven op de honderd vrouwen raakten binnen een jaar toch zwanger. Bij één op de 5.000 was er sprake van een systeemfout binnen de app.

De KNOV stelt dat de methode lang niet voor alle vrouwen geschikt is omdat consequent gebruik van de app noodzakelijk is. De vrouw voert iedere ochtend, direct na het ontwaken, haar lichaamstemperatuur in. Na de ovulatie ligt die temperatuur een halve graad hoger dan voor de eisprong. Samen met een aantal andere variabelen kan op deze manier worden vastgesteld wanneer de eisprong is geweest, en wanneer de kans op zwangerschap zeer klein is. Op vruchtbare dagen word onthouding of gebruik van een voorbehoedsmiddel aangeraden om zwangerschap te voorkomen.

De ontwerpster van de app, fysicus Elina Berglund, bevestigt dat er geen ideale bescherming bestaat. “Iedere cyclus is uniek, iedereen reageert anders op verschillende voorbehoedsmiddelen. Ik adviseer iedere vrouw een aantal methoden uit te proberen om uit te vinden wat het beste past.” De app is tegen betaling beschikbaar voor iOS en Android.

Door: Redactie Nationale Zorggids