Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

In hoger beroep heeft een 31-jarige man uit Tilburg gisteren 4,5 jaar celstraf opgelegd gekregen voor de ernstige mishandeling van zijn toen 13 maanden oude dochter. De man wordt poging tot doodslag verweten, waarbij het meisje ernstig hersenletsel opliep. Hierdoor is zij blijvend verlamd, slechtziend en heeft zij een ontwikkelingsstoornis. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Volgens de Forensische Polikliniek Kindermishandeling en het Nederlands Forensisch Instituut heeft de man de baby mishandeld en heftig door elkaar geschud. Het gerechtshof heeft deze conclusie overgenomen bij de uitspraak van de straf. De man was tijdens zijn daad volledig toerekeningsvatbaar, zegt het hof. Hij hoorde gisteren een gevangenisstraf van 4,5 jaar tegen zich uitspreken.

De man verklaart op de bewuste ochtend zijn dochtertje juist te hebben geholpen nadat zij van het ene op het andere moment levenloos in de box lag. Ze zou slecht ademen en haar ogen draaiden weg. Hij riep daarop zijn vriendin die op dat moment in een andere ruimte was, en ging met zijn dochter naar de huisarts. Het meisje wordt vervolgens op de Intensive Care van het Radboudumc langere tijd beademd. Artsen constateren dat het meisje hersenletsel heeft opgelopen.

Volgens het gerechtshof is het niet mogelijk dat iemand anders het meisje heeft mishandeld dan de vader die op dat moment alleen was met haar. Dat hij grof geweld heeft toegepast op zijn 13 maanden oude dochter, wordt hem zwaar aangerekend. De kans op overlijden zou aanmerkelijk zijn geweest.

Door: Redactie Nationale Zorggids