Normal_diane_35__de_pil

Dat anticonceptiepillen Diane-35, Marvelon en Yasmin ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen was al bekend. Uit cijfers van bijwerkingscentrum Lareb blijkt nu dat er de afgelopen 25 jaar mogelijk 77 vrouwen zijn overleden na het gebruik van één van deze pillen. Diane-35 is hier nog steeds niet verboden, maar de pil is wel uit het basispakket gehaald en de waarschuwingen omtrent het gebruik ervan zijn aangescherpt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 33 meldingen van sterfgevallen rondom het gebruik van Diane-35, zo blijkt uit cijfers opgevraagd door het Algemeen Dagblad. Aan Marvelon worden 29 sterfgevallen verbonden en aan Yasmin 15. Naast verscherpte waarschuwing omtrent het gebruik van deze anticonceptiepillen, ontwikkelde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meer voorlichtingsmateriaal en introduceerde het een checklist voor het herkennen van trombose.

Diane-35 wordt nog steeds als anticonceptiemiddel gebruikt, maar wordt ook voorgeschreven tegen ernstige acne of overbeharing. In 84 procent van de gevallen wordt de pil voorschreven voor vrouwen die met acne of overbeharing kampen. 90 procent van de vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken zijn op de hoogte van de risico’s. Artsen blijken hier bovendien bewust mee om te gaan in hun voorschrijfgedrag.

“Op basis van deze uitkomsten concludeert het Europees Geneesmiddelenbureau dat meer maatregelen om het risico op trombose te verminderen niet nodig zijn”, aldus het CBG. Het gebruik van de drie risicovolle pillen is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In 2012 gebruikten 180.000 vrouwen deze pillen, maar in 2015 daalde dat naar 44.000. 

Door: Redactie Nationale Zorggids