Normal_embryo__8_cells

Het is wetenschappers gelukt om defecten in het dna te verwijderen die een ernstige erfelijke ziekte kunnen veroorzaken. Hoogleraar Martine Cornel van het VUmc wil dat Nederland hierover ook gaat nadenken. Op dit moment mogen embryo’s hier niet enkel voor onderzoek gebruikt worden of gemodificeerd worden. Maar de technologie in het buitenland blijft zich op dit vlak ontwikkelen. Dat meldt het Parool. 

“In deze discussie komt ook altijd de designerbaby om de hoek kijken. Je moet geen God willen spelen. De angst ligt er ook in dat wetenschappers andere eigenschappen gaan veranderen, zoals huidskleur, kleur van de ogen of het haar”, zegt Cornel. Zij vindt dan ook dat er goede afspraken gemaakt moeten worden voor het toepassen van deze nieuwe techniek in Europa. Maar wat in Europa geldt, zal hoogstwaarschijnlijk niet gelden in bijvoorbeeld Azië of Noord- of Zuid-Amerika. 

Cornel wil hoe dan ook dat hierover een gesprek plaatsvindt. Niet alleen met wetenschappers, maar ook met stellen met een kinderwens, voortplantingsgeneeskundigen, politici, artsen en de inwoner van Nederland.

De Gezondheidsraad pleitte afgelopen maart voor een wetswijziging zodat het mogelijk wordt om menselijke embryo’s te wijzigen. "Om de ontwikkelingen in goede banen te leiden is een geactualiseerd juridisch-ethisch beoordelingskader onmisbaar. Overheid, wetenschap en samenleving zullen bovendien samen moeten bepalen wie wanneer waarover besluit en op basis van welke argumenten'', aldus het adviesorgaan enkele maanden geleden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids