Normal_zwanger_zwangerschap_gezin

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft een eendaagse cursus CenteringPregnancy ontwikkeld. CenteringPregnancy (CP) is een relatief nieuwe werkwijze in de verloskundige zorg, waarbij de voorlichting van zwangere vrouwen in groepsverband gebeurt en een beroep wordt gedaan op de eigen actieve rol in het zorgproces. Niet alle partners blijken even betrokken bij CP. De cursus is bedoeld voor iedereen die zijn partner wil betrekken bij de voorlichtingsmethode. Dat meldt de KNOV.

Een ondersteunende partner heeft een positief effect op de zwangere vrouw en het gezin. Zo voelt de vrouw minder angsten en depressieve klachten, vermindert de behoefte om te roken en daal het aantal kinderen met een laag geboortegewicht. Na de zwangerschap blijven de gevolgen van een betrokken partner zichtbaar. Vrouwen die hierbij goed worden ondersteund door hun partner geven vaker en langer borstvoeding.

De eerste cursusdag staat gepland op donderdag 19 oktober en op dinsdag 7 november vindt ook een CP-cursus plaats. Wie wil deelnemen kan zich aanmelden via centeringhealthcare.nl. 

Door: Redactie Nationale Zorggids