Normal_vader_vaderschapsverlof_baby

Ondernemer Nina Pierson startte twee weken geleden een petitie voor een uitgebreider vaderschapsverlof. Als het aan haar, en de inmiddels 15.000 ondertekenaars, ligt krijgt de partner van de moeder een maand verlof, gefinancierd door de overheid. Dat meldt Trouw. 

“Voor een vooruitstrevend land als Nederland is het huidige beleid ontzettend achtergesteld. We hebben het helaas over een glazen plafond, maar de overheid houdt dit in stand door enkel verlof aan de bevallen vrouw te geven, niet aan haar partner”, vertelt Pierson in een interview met Trouw. Volgens Pierson, eigenaar en oprichter van twee bedrijven, werken meer vrouwen dan mannen parttime, omdat er geen ruimte is voor mannen om voor hun kind te zorgen.

Piersons’ belangrijkste argument voor een uitgebreider partnerverlof/vaderschapsverlof is dat de positie van de vrouwen op de arbeidsmarkt ermee verbetert. Daarom pleit ze voor een maand betaald verlof. Hoe dat precies vorm moet krijgen, weet ze nog niet. Pierson snapt dat er een prijskaartje aan hangt, maar ziet ook genoeg voordelen: vrouwen geven meer geld uit doordat ze meer werken, minder ziekteverzuim en contente werknemers.

Zodra de petitie door 20.000 mensen is ondertekend, gaat Pierson deze overhandigen aan de Tweede Kamer. En: “Ik ga door met lobbyen tot er een politieke oplossing komt, al duurt het een jaar."

Door: Redactie Nationale Zorggids