Normal_spermadonor

Het duurt waarschijnlijk niet lang meer totdat er een centrale registratie voor spermadonoren is. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) is hier momenteel druk mee bezig, maar probeert tegelijkertijd de privacy van de donoren te waarborgen. Dat meldt NU.nl. 

“Die gegevens zijn wettelijk grondig beschermd, zodat op enkele grote uitzonderingsgevallen na alleen de kinderen de donordata kunnen krijgen”, zegt NVOG-woordvoerder Jesper Smeenk. De NVOG zoekt samen met demissionair minister Schippers uit wat er mogelijk is binnen een centrale registratie van donoren.

Op dit moment zijn donoren die zich bij een kliniek aanmelden verplicht om te vermelden of zij elders ook sperma hebben gedoneerd. Donoren mogen maximaal 25 kinderen verwekken, om zo veel mogelijk te voorkomen dat kinderen van dezelfde biologische vader een relatie met elkaar beginnen. Bovendien kleven er ook psychologische consequenties aan vast, zoals het besef van een x aantal halfboers of -zussen.

NVOG en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) maken zich grote zorgen over twee spermadonoren die bij meerdere klinieken sperma hebben afgestaan. Eén van de twee donoren verwekte bij elf klinieken in totaal 102 kinderen. 

KLEM en de NVOG laten weten dat ze de zorgen over de twee spermadonoren kenbaar hebben gemaakt aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Een woordvoerster van de IGZ laat weten dat er inmiddels een onderzoek naar de twee donoren is gestart. 

Door: Redactie Nationale Zorggids