Normal_normal_borstvoeding_baby

Goed eten en drinken is al vanaf het begin van het leven van groot belang. Baby’s die goed eten zijn op latere leeftijd gezonder en intelligenter dan baby’s die een slechte voedingsstart hebben. Goede voeding begint al in de baarmoeder, zegt  hoogleraar Jaap Seidell in het Parool. 

Seidell haalt een grootschalig Engels onderzoek aan, waarbij prematuur geboren kindjes in twee groepen werden verdeeld. De ene groep kreeg standaard flesvoeding en de andere groep prematuren kreeg flesvoeding dat speciaal was ontwikkeld voor vroeggeboren kindjes, met daarin extra voedingsstoffen. Na 18 maanden waren er al grote verschillen zichtbaar op het gebied van motoriek en mentale ontwikkeling.

Acht jaar later bleken de verschillen nog steeds zichtbaar.  Kinderen die als prematuur standaard flesvoeding kregen, scoorden op verbale intelligentie 12 punten minder dan kinderen die speciale flesvoeding kregen en hun algemene IQ was ook tien punten lager. Dit laat het belang van passende flesvoeding op vroege leeftijd zien.

Ook is er een duidelijk verschil merkbaar tussen kinderen die een maand borstvoeding kregen en kinderen die negen maanden of langer moedermelk kregen, zo blijkt uit Deens onderzoek. Kinderen die op jonge leeftijd langer dan negen maanden borstvoeding kregen, hadden op 18-jarige leeftijd 5 IQ-punten meer dan kinderen die één maand borstvoeding kregen.

Wat er precies in babyvoeding moet zitten, weet Seidell niet. Hij spreekt in het artikel van een mix van factoren waar ijzer, eiwit en diverse vetzuren van belang zijn. Maar ook foliumzuur is van levensbelang, Moeders die te weinig foliumzuur slikken voor en tijdens de zwangerschap hebben een grotere kans op een kindje met een open ruggetje. Deze kinderen zullen hun leven lang last hebben van allerlei infecties, waardoor zij nooit meer zonder antibiotica kunnen leven. Seidell benadrukt daarom het belang van foliumzuur.

Veel (nieuwe) ouders weten nog onvoldoende van voeding om ervoor te zorgen dat hun kindje onder de meest optimale omstandigheden ter wereld komt. Seidell vindt dat gemeenten en zorginstellingen meer aandacht moeten besteden aan de goede start van een pasgeboren kind.

Door: Redactie Nationale Zorggids