Normal_kind_peuter

Kinderen die na de scheiding van hun ouders met zowel hun vader als hun moeder contact houden, ervaren minder stress dan kinderen die slechts één ouder zien. Dit blijkt uit onderzoek van de Stockholm University onder 800 kinderen. Co-ouderschap zou hiermee de beste optie lijken voor het kind. Dit meldt NU.nl.

Jani Turunen van de Stockholm University stelt dat kinderen vaak een deel van hun familie verliezen wanneer zij bij slechts één ouder wonen. Contact met vrienden, ooms, tantes en andere familieleden verwaterd of bestaat helemaal niet meer. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat een kind in zo’n situatie zich zorgen maakt over de ouder die zij op dat moment niet zien.

Echter kan stress verminderd worden door het opstellen van een ouderschapsplan waarbij beide ouders in beeld blijven. Of de ouders goed met elkaar overweg kunnen na de scheiding, schijnt volgens het Zweedse onderzoek niet van belang te zijn. Het stressniveau van de onderzochte kinderen bleef hetzelfde, ook als de ouders een matige relatie met elkaar zouden hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids