Normal_normal_geld_rekenmachine

Op 8 augustus is CASA klinieken, met zeven locaties voor abortus, failliet verklaard. Nu blijkt de kliniek een doorstart te hebben gemaakt, waardoor het vrouwen abortuszorg kan blijven verlenen. Wel wordt een onderzoek opgestart waarin moet worden vastgesteld wie aansprakelijk is voor de onrechtmatige productie en het onjuist declareren. Al sinds 2013 ontvangt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hierover meldingen. Dat meldt Skipr. 

Naast onrechtmatige productie, bleek ook de bedrijfsvoering bij CASA problemen op te leveren, zegt curator Marc Udink. Hij noemt de bedrijfsprocessen op zijn minst ouderwets. De onduidelijkheid rondom de productie bleek de reden voor het faillissement te zijn geweest. Het ging in totaal om zo’n 7 miljoen euro. CASA had een omzet van ongeveer 12 miljoen euro per jaar en kon die bedragen daarmee niet terugbetalen.

De doorstart zorgt ervoor dat het terug te betalen bedrag niet kan worden verhaald op de nieuwe organisatie. “Ik begrijp heel goed dat de NZa zich daar druk over maakt, dus de doorstart heeft de productieprocessen NZa-proof ingericht”, zegt curator Udink. Hij onderzoekt wie hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Andere abortusklinieken twijfelen over de betrouwbaarheid van CASA. Zo zegt abortusarts Frank Bocken, niet verbonden aan CASA, dat afspraken bij de kliniek werden afgezegd of zonder bericht vooraf niet doorgingen. Vrouwen stonden zodoende voor een dichte deur. Nu een doorstart volgt, maakt de arts zich nog steeds zorgen. Hij roept het ministerie van Volksgezondheid dan ook op om ervoor te zorgen dat ook bij CASA vrouwen tijdig een abortus kunnen laten plegen. “Financiële problemen van een aanbieder zouden nooit ten koste van de patiënt mogen gaan”, aldus Bocken.

Door: Redactie Nationale Zorggids